Quadrupel


Het tweede brouwsel zit inmiddels in een gistvat. Een quadrupel ditmaal, gebrouwen met vier verschillende soorten mout en drie hoprassen. Als alles meezit wordt het hopelijk een bier in de stijl van La Trappe. De vergisting is nog niet al te uitbundig als je op de activiteit van het waterslot moet afgaan, maar geduld is een begrip dat in alle brouwliteratuur prominent voor het voetlicht gebracht wordt, naast overmatig schoonmaken… Afwachten dus.

Het brouwproces verliep ook al soepeler ten opzichte van de eerste keer. Vanwege het dikke beslag was het wel lastig om voor het spoelen een goede SG-meting te doen. Dat ging later gelukkig uitermate eenvoudig met de (inmiddels geijkte) refractometer. Dankzij de aanschaf van een simpele duimstok en het regelmatig meten van het vloeistofniveau is nu ook bekend welk wortvolume er daadwerkelijk in het vat gegaan is. De verdamping tijdens het koken van de hop is behoorlijk indrukwekkend (bijna 40%) en een punt van aandacht bij het volgende brouwsel. BrouwHulp is in ieder geval een onmisbaar stuk gereedschap gebleken voor omrekenen en vastleggen van allerhande gemeten waardes het en natuurlijk voor het opstellen van recepten.

Aan het blonde bier van de vorige brouwdag is inmiddels Citra als koudhop toegevoegd en is bijna klaar voor de fles. Bij het volgende bier op de planning staat Citra helemaal centraal, dat moet namelijk een Single Hop IPA worden.