De eerste keer


Vandaag was het dan zover: brouwen. Gewapend met mout, hop, een kookketel en diverse vaten begonnen we aan het brouwen van een blonde beginnersbier uit het uitstekende boek van Adrie Otte (Verander water in bier).

Het brouwen verliep uitstekend, al moet de hoeveelheid te reinigen objecten tijdens het proces niet onderschat worden. De schuur was in ieder geval nog nooit zo schoon…

Het koelen van het wort zorgde bij de voorbereiding voor nogal wat hoofdbrekens en een ondergelopen keuken bij het testen van de platenkoeler. Dit keer waren de slangen wel goed aangesloten en liep de temperatuur al snel terug naar 20°C.

Dat neemt niet weg dat we een sloot aan beginnersfouten gemaakt hebben. Zo bleek de maischtemperatuur nogal lastig te sturen; het beslag schoot dan ook regelmatig boven de maximumtemperaturen.
Beter meten (in combinatie met BrouwHulp) is echter iets dat bij het volgende brouwsel veel meer aandacht moet krijgen. Door geklooi met de refractometer is het SG na het maischen onbekend. Vervelender is echter dat er bij het koken waarschijnlijk een hoop verdampt is, waardoor er uiteindelijk slechts 5,5 van de geplande 10 liter wort in het gistvat terechtgekomen is. Hopelijk hebben we dat enigszins kunnen corrigeren met het toevoegen van nog eens 4 liter water.

De blond staat nu te vergisten, maar of er ook daadwerkelijk een blond bier gaat ontstaan weten we pas over een paar weken.