Controle


De quadrupel die afgelopen juli in het gistvat gelopen is, gist nu na op fles. Qua alcohol gaat het bier helaas eerder op een zoete dubbel dan een quadrupel uitkomen, de vergisting stopte namelijk al vrij vroeg. Zelfs het overhevelen van het jongbier naar een nieuwe fles en het toevoegen van champagnegist om er nog wat procenten uit te persen mocht niet baten. Waarschijnlijk toch het resultaat van gebrekkig spoelen en nog te weinig controle over het verdere brouwproces.

Gedurende het brouwen van de twee laatste bieren, een Single Hop IPA en een tripel, was die controle er zeker wel. Met een beter zicht op de verdamping en verdere verliezen bij het filteren van het wort haalde beide bieren de door BrouwHulp ingeschatte SG-waardes. De hoeveelheden spoelwater zijn nogal imposant, maar tijdens het koken dampt tien liter wort uiteindelijk in naar slechts vijf.

In het blonde bier zit prik en het is ook drinkbaar. De smaak valt wat tegen. Het bier is nogal dun en de koudhoparoma’s zijn niet heel erg nadrukkelijk aanwezig. Maar het is niet mislukt en dat is al heel wat voor een eerste brouwsel.